EKL Uutiskirje 2/ 2021

11.2.2021

 

 

 

Lataa viesti (PDF) - Katso viesti selaimessa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uutiskirje 2/2021, 11.2.2021

helmikuu 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Valoa kohti mennään

Koronatartuntojen määrät ovat kääntyneet nousuun useamman viikon vakaan vaiheen jälkeen. Herkästi tarttuvien virusmuunnosten takia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antanut uuden suosituksen turvaväleistä. Linkki päivitettyihin ohjeistuksiin löytyy tästä uutiskirjeestä. Nyt suositellaan yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään. Testeihin kannattaa nyt mennä pienistäkin oireista.

Lääkeyhtiöt ovat ilmoitelleet rokotteiden toimittamisen myöhästymisistä, ja se heijastuu tietysti ensimmäisten joukossa rokotettavien ikääntyneiden rokotusaikatauluun. Tämä ei ole ollenkaan hyvä tieto ajatellen kesäkuussa pidettävää liittokokoustamme.

Toivottavasti toimitukset saadaan kuntoon ja joukkorokotukset käyntiin maassamme toden teolla. Koetetaan kestää, valoa tunnelin päässä näkyy jo.

Toivottelen oikein hyvää ja tervettä loppuvuotta kaikille.

Timo Kokko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video jäsenhankinta-
kampanjan tueksi

EKL:n jäsenhankintakampanjan tiimoilta julkaistaan 18.2.2021 esittelyvideo yhdistysten käyttöön.

Videota voi jakaa yhdistysten omilla kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Se sopii hyvin käytettäväksi myös erilaisissa jäsenhankintatilaisuuksissa.

Video julkaistaan EKL:n Facebook-sivustolla ja YouTube -kanavalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liikunnan haastekampanja 1.3.-30.4.2021

Vaikka korona kurittaa, on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää jatkaa liikkumista myös poikkeusoloissa. Liikkumattomuuden vaarana on fyysisen kunnon ja toimintakyvyn nopeakin heikkeneminen. Liikunta ehkäisee monia sairauksia, parantaa elämänlaatua ja piristää mieltä haasteellisinakin aikoina. Erityisen hyvää mielen hyvinvoinnin kannalta on liikkuminen ulkona luonnossa, yhdessä toisten kanssa. Lue kampanjasta lisää täältä.

Lisätietoa EKL:n liikunnan haastekampanjasta antaa Marja Raitoharju, p. 040 4506565.

Tarkemmat osallistumisohjeet ja liikuntakortit löytyvät kotisivuiltamme sekä Eläkkeensaaja -lehden numerosta 1/2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuoden ensimmäisen Eläkkeensaaja-lehden numero 1/2021 ilmestyy 11.2.!

Herättääkö saapuva kevät reissumielen? Lue tästä numerosta mm.:

- Kotimaan kiehtovia retkikohteita keskisessä Suomessa
- Tuula kertoo hurahtaneensa patikointilomiin

Nämä myös:

- EKL ja EETU julkaisseet kuntavaalitavoitteensa
- Lehden lukijakyselyn 2020 tuloksia – miten kävi?
- Tasapainoinen syöminen ei vaadi nipottamista

 

Tutustu lehteen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kevään 2021 kurssit

Kevään 2021 kurssitarjontamme on nähtävissä uusimmassa Eläkkeensaaja-lehdessä sekä liiton sivustoilla. Kotisivuillamme näet myös Koronasta aiheutuvat mahdolliset kurssien siirrot.

 

EKL Koulutus

 

 

 

 

 

 

 

Kevään 2021 verkkokurssit

Verkkokoulutustoimintamme on lähtenyt rytinällä liikkeelle.

Tässä keväälle toistaiseksi sopimamme verkkoseminaarit:

  • 16.2. Jäsenasioiden hoito liiton kanssa, EKL
  • 2.3. Muistisairaudet, Muistiliitto
  • 23.3. Yhdistyksen taloudenhoito I (perus), EKL
  • 6.4. Yhdistyksen taloudenhoito II (jatko), EKL
  • 27.4. Diabetes, Diabetesliitto
  • 25.5. Sydänsairaudet

Seuraa tilannetta, uusia verkkoseminaareja voi vielä keväälle tulla.

 

EKL Verkkokoulutukset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaipaatko digitukea?

Verkosta virtaa -toiminnan vapaaehtoiset etäopastajat ovat täällä sinua varten!

Jos kaipaat neuvoa digiongelmiisi, voit varata itsellesi etäopastusajan puhelimitse tai suoraan opastajiltamme sähköpostitse. Löydät opastajien yhteystiedot vierailemalla osoitteessa: www.verkostavirtaa.fi/opastuspaikat

Puhelimitse aikoja voi varata järjestösuunnittelija Juha Viitaselta 050 408 3376 tai Joonas Rentolalta 050 441 2275

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irtioton mahdollisuuksia ja mielen hyvinvointia

EKL Elinvoimaa tarjoaa ikääntyville monipuolisia sekä maksuttomia arjesta irtioton mahdollisuuksia, jotka vahvistavat yhdessäoloa ja torjuvat yksinäisyyttä. Koulutuksemme ovat kuin miniloma ja samalla niistä saa hyviä ideoita, niin oman kuin läheisten mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Tutustu koulutuksien ohjelmiin alla olevista linkeistä ja tule mukaan!

 

 

 

 

 

 

 

Paas poiketen -perjantait verkossa!

Vielä ehdit mukaan Paas poiketen -perjantain verkkotapaamisiin, joita toteutetaan helmikuun loppuun asti, joka perjantai klo 13. Kussakin n. 1,5 tunnin tapaamisessa esitellään
pienille ryhmille sopivia vuorovaikutusta ja yhdessäoloa tukevia toimintatapoja, eri kokoisille ryhmille sekä mielen hyvinvoinnin tukemiseen. Lue lisää aiheista täältä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tervetuloa Rajaniemeen!

Kevät keikkuen tulevi! Rajaniemessä pääset tulevana keväänä ja kesänä nauttimaan monesta uudesta ja mielenkiintoisesta lomasta.

Tutustu täältä tarjontaan ja löydä omasi!

Ryhmät! Jos viime vuonna jäivät pikkujoulut juhlimatta, ei hätää! Hauskaa voi pitää milloin vain!

Rajaniemessä tarjolla ohjelmallisia päiväkäyntipaketteja ja virkistyslomia läpi vuoden! Rakennetaan yhdessä mieluisa paketti ja sovitaan ryhmällenne sopiva ajankohta.
Ota yhteyttä ja varataan ryhmänne aikatauluihin sopiva ajankohta ihanalle lomalle tai päiväkäynnille! Lue lisää täältä!

Kaiken lomatarjonnan ja tarkemmat tiedot lomista löydät uusimmasta eläkkeensaaja-lehdestä ja osoitteesta www.rajaniemenlomakeskus.fi

Piia Lamberg
Rajaniemen lomakeskus
toimisto@rajaniemenlomakeskus.fi
p. 03 4755 648 tai 050 4783 909

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muistathan Hostellijärjestön jäsenedun?

Herättääkö kevättalven tulo toiveen lähimatkailusta? Retkiä on mukava suunnitella. EKL:n jäsenenä saat käyttöösi Hostellijärjestön jäsenedut. Löydät valikoimasta myös sellaisia hostelleja, jotka soveltuvat liikuntarajoitteisille.

Tutustu etuihin www.hostellit.fi tai klikkaamalla tätä linkkiä!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Järjestöjen sosiaaliturvaopas 2021 on julkaistu

Sosiaaliturvaopas on päivitetty. Se on luettavissa osoitteessa www.sosiaaliturvaopas.fi. Verkkosivuille on koottu laajasti tietoa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden sekä ikääntyneiden henkilöiden sosiaaliturvasta ja palveluista. Oppaan tavoitteena on tarjota yhdestä paikasta selkeää ja ajantasaista tietoa sosiaaliturvan kiemuroista.

Oppaasta hyötyvät kaikki asiasta kiinnostuneet, ja se on sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden käytettävissä. Tavoitteena on sosiaaliturvan tunnetuksi tekeminen ja käytön helpottaminen. Lähteinä on käytetty julkisia asiakirjoja sekä asiantuntijatietoa.

Opas on laadittu 19 järjestön yhteistyöryhmässä, jossa EKL on ollut mukana.

Otamme mielellämme vastaan palautetta. #sosiaaliturvaopas

Lisätietoja:
Työryhmän puheenjohtaja
Olga Haapa-aho, olga.haapa-aho@ibd.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Työväen Arkisto

Tiedonkeruupyyntö eläkkeensaajille

Vangittiinko isäsi, äitisi, isoisäsi tai isoäitisi alle 15-vuotiaana 1918?

Illume Oy:n tietokirjaan ja dokumenttielokuvaan etsitään henkilöitä, joiden perhehistoriaan kuuluu alle 15-vuotiaan lapsen vangitseminen ja valtiorikosoikeuteen joutuminen vuonna 1918. VTM, tietokirjailija Tuulikki Pekkalainen valmistelee näiden lasten myöhemmistä kohtaloista myös tietokirjaa (Into Kustannus Oy) ja yhdessä elokuvaohjaaja, taiteen tohtori Timo Korhosen kanssa dokumenttielokuvaa (tuotantoyhtiö Illume Oy).

Tietoja kerätään toukokuun 2021 loppuun saakka. Lisätietoja ja yhteystiedot tästä linkistä.

 

 

 

 

 

 

Ota osaa ikäteknologian yhteiskehittämisen kyselytutkimukseen!

Hei, olen diplomi-insinööriopiskelija LUT-Yliopistossa Lappeenrannassa. Teen tällä hetkellä diplomityötäni, jonka tavoitteena on tutkia ikäihmisten tarpeita hyvinvointiteknologioiden kehittämiseen liittyen, ja erityisesti siihen kuinka loppukäyttäjiä olisi mahdollista osallistaa kehitystyöhön yhteiskehittämisen keinoin. Osana tutkimusta suoritan kyselyn, johon toivon teidän antavan arvokkaan näkemyksenne. Kysely tarjoaa oivan tilaisuuden vaikuttaa tiedon karttumiseen alalla. Tutkimuksen kohteena ovat yli 65-vuotiaat henkilöt, jotka osaavat käyttää digitaalisia laitteita.

Kaikki vastaukset käsitellään luottamuksellisesti ja tulokset raportoidaan ryhmätasolla eikä yksittäistä vastaajaa ole mahdollista tunnistaa. Kyselyn tuloksia tullaan julkaisemaan diplomityössäni, joka valmistuessaan on vapaasti nähtävillä LUTPub -julkaisuarkistossa.

Kyselyyn vastaaminen kestää noin 30 minuuttia. Toivomme vastaustanne mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään perjantaina 5.3.2021.

Linkki kyselyyn: https://link.webropolsurveys.com/S/E4B693AA85488B33

Jos teillä on kysyttävää kyselyyn tai tutkimukseen liittyen, olettehan yhteydessä diplomityöntekijä Sampo Mikkoseen (sampo.mikkonen@student.lut.fi, 0400 738 015).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liikenneturva tarjoaa EKL-yhdistyksille liikenneturvallisuusaiheisia teemaluentoja

Mitä uusia liikennesääntöjä ja -merkkejä 1.6.2020 voimaan astunut tieliikennelaki toi mukanaan? Miten kukin voi edistää omaa ja kanssaliikkujien turvallisuutta liikenteessä? Miten iän karttuminen vaikuttaa liikkumisen turvallisuuteen? ? Muun muassa näitä kysymyksiä luentojen aikana voidaan käsitellä. Lue teemaluennoista lisää täältä.

 

 

 

 

 

 

Uutisia

Tarttuminen ja suojautuminen – koronavirus

THL on päivittänyt ohjeistuksiaan koronavirukselta suojautumisen varalle. Nyt kehotetaan pitämään yli kahden metrin etäisyyttä muihin ihmisiin.

Tutustu päivitettyihin ohjeisiin ja muuhun hyötytietoon klikkaamalla tästä.

THL julkaisi riskiryhmäläisten rokotusjärjestyksen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut priorisointilistan, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronarokotetta tarjotaan eri sairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille. Sairaudet on jaettu kahteen ryhmään sen mukaan, missä määrin sairaus altistaa vakavalle koronavirustaudille.

Tutustu THL:n tiedotteeseen sekä riskiryhmien koronavirusrokotusten priorisointijärjestykseen klikkaamalla tästä.

***

Selvitys FFP-luokan suojainten laajemmasta käytöstä

Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa ei ole syytä FFP-luokan suojainten laajempaan käyttöön. Keski-Euroopan huonontunut koronavirustilanne on saanut mm. Saksan suosittelemaan FFP2-luokan suojainten käyttöä kansalaisilleen. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi Työterveyslaitokselle tehtäväksi selvittää, olisiko FFP-luokan suojaimet syytä ottaa laajempaan käyttöön myös Suomessa.

Tutustu Työterveyslaitoksen asiasta antamaan tiedotteeseen klikkaamalla tästä.

***

Ikäihmisten kaltoinkohtelu jää usein tunnistamatta


Suomen palvelujärjestelmässä ei systemaattisesti tunnisteta ja puututa ikääntyneiden kokemaan väkivaltaan ja kaltoinkohteluun, ilmenee tuoreen Vanhuspalvelujen tila -seurannan kuntakyselyn tuloksista.

Tutustu asiaan tarkemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n sivuilta klikkaamalla tästä.

***

Eläkeajan toimeentulo huolestuttaa etenkin naisia - Eläkejärjestelmään luotetaan yhä

Suomalaiset kokevat huolta erityisesti pienituloisten eläkeläisten toimeentulosta. Huolta herättävät myös kohtuuhintaisten sote-palvelujen saatavuus ja eläkeläisten tuloerot. Naiset kokevat eläkehuolia miehiä useammin.

Tutustu Eläketurvakeskuksen tuoreeseen tutkimukseen asiasta klikkaamalla tästä.

***

Ruotsi alkaa maksaa uutta ansiosidonnaisen eläkkeen lisää – takuueläkkeen maksu Suomeen jatkuu

Ruotsissa on tullut helmikuun alusta voimaan uusi laki, jonka perusteella pitkän työuran tehneille pienituloisille eläkkeensaajille aletaan maksaa syyskuussa uutta etuutta. Etuuden nimi on inkomstpensionstillägg, ansiosidonnaisen eläkkeen lisä. Uutta etuutta maksetaan myös Suomeen.

Lue lisää asiasta Kelan tiedotteesta klikkaamalla tästä.

Pensionmyndighetenin suomenkieliset sivut

Sverige börjar betala ut ett nytt inkomstpensionstillägg – utbetalningen av svensk garantipension till Finland fortsätter

En ny lag trädde i kraft i Sverige i början av februari, enligt vilken pensionstagare som haft ett långt arbetsliv med låg lön börjar få en ny förmån från och med september. Den nya förmånen har namnet inkomstpensionstillägg och den betalas också till mottagare i Finland.

Klicka här för att hitta Fpa pressmeddelande.

Svenska sidor av Pensionmyndigheten

 

 

 

 

 

 

 

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Haapaniemenkatu 14
PL 168
00531 Helsinki
Avoinna ma, ke - pe klo 8.30 - 16.00
ti klo 9.30 – 16.00
Puh. (09) 612 6840 klo 10.00 - 15.00

 

Linkit
» www.ekl.fi
» Päivitä tilaustietosi

Sähköposti
ekl@ekl.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osoitelähde: Asiakasrekisteri, uutiskirjeen tilaajat.
Jos et halua meiltä enempää postia, poistu postituslistalta.
Tietosuojaseloste