EKL Uutiskirje 7

8.5.2020

 
 
 
 
 
 

Uutiskirje 7/2020, 6.5.2020

toukokuu 2020

 
 
 
 
 
 

Pikaista ja selkeämpää ohjeistusta kaivataan nopeasti

Hallitus linjasi toimintasuunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi sekä viruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta. Hallituksen antaman tiedotteen asiasta löydät tästä klikkaamalla. Hallitus teki linjauksensa alivaltiosihteeri Martti Hetemäen exit- ja jälleenrakennustyöryhmän tekemän 1. vaiheen raportin pohjalta.

Koronavirusepidemian kasvu on pysähtynyt rajoitustoimien ja hygieniakäyttäytymisen selvän parantumisen kautta. On kuitenkin edelleen olemassa uhka sen kiihtymisestä uudelleen.

Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Valtioneuvosto korostaa riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa toimintaohjetta noudatettaessa.

Pääministeri Marin kertoi maanantai-illan A-studiossa Ylellä, että päätös perustuu hallituksen kuulemien asiantuntijoiden lausuntoihin, joiden mukaan erittäin voimakas viesti oli, että tämä on rajoitustoimenpide, jota valitettavasti ei tässä kohtaa voida purkaa.

Hallituksessa on käyty läpi sitä, että sosiaali- ja terveysministeriön on hyvä antaa selkeämpi ohjeistus siitä, miten esimerkiksi turvallisesti voi ulkona liikkua ja millä tavalla turvallisesti voi elää elämäänsä ilman, että ei ole täysin esimerkiksi oman kotinsa vanki.

Saamani tiedon mukaan STM pohtii nyt uutta ohjeistusta yhdessä THL:n kanssa. Odotamme tätä ohjeistusta mahdollisimman pikaisesti sekä siitä tiedottamista tehokkaasti.

Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Tähän uutiskirjeeseen on koottu ajankohtaista tietoa liitolta sekä viranomaisilta.

Voimia kaikille toivotellen

Timo Kokko

 
 
   
 
 
 
 
 
  

Muistutus jäsenjärjestöavustuksen hakuajan päättymisestä

Hakuaika tämä vuoden toiselle jakokierrokselle jäsenjärjestöavustuksesta on käynnissä.

Toukokuun 15. päivänä päättyvä hakukierros tarjoaa nyt yhdistyksille erinomaisen mahdollisuuden hakea tukea sellaisen toiminnan toteuttamiseen, jolla tuetaan yhdistyksen jäseniä nyt kun eletään poikkeusoloja ja yhdistyksen normaali toiminta ja tapaamiset ovat mahdottomia.

 
 
   
 
 
  

Soita Eerolle!

Liiton sosiaalipoliittinen asiantuntija Eero Kivinen voi kertoa ajankohtaisia tietoja ja helpottaa eristäytymisessä tarvittaessa. Puhelinaika Eerolle on keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12–14. Palvelun voimassaoloaikaa on nyt jatkettu toukokuun loppuun asti.

Eeron tavoittaa numerosta 041 522 1696 ja hänen kanssaan käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.

 
 
   
 
 
  

Monissa kunnissa tarjolla asiointiapua arkeen

Monissa kaupungeissa ja kunnissa on riskiryhmiin kuuluville tarjolla asiointiapua esimerkiksi kaupassa ja apteekissa käyntiin. Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry on kerännyt kuntien sivustoilta löytyneitä paikkakuntakohtaisia puhelinneuvonnan numeroita, joista apua voi tiedustella.

Apua, tietoa ja neuvoja muualla

 
 
   
 
 
  

EKL Hyvät ideat -keskusteluryhmä

Liiton Facebookiin perustaman järjestötoiminnan teemoihin liittyvän EKL Hyvät ideat -keskusteluryhmän avulla halutaan ylläpitää ja turvata yhteisöllisyyttä tilanteessa, jossa fyysisiä kokoontumisia ei voida järjestää. Täällä liiton jäsenet, yhdistykset ja piirit voivat julkaista omia onnistuneita käytäntöjään, vaihtaa kokemuksia sekä keskustella ajankohtaisista aiheista ja mieltä askarruttavista kysymyksistä. Ryhmän koko kasvaa koko ajan ja siihen osallistuminen edellyttää kirjautumista Facebookiin.

Tällä kertaa nostamme esiin kaksi selkeää toimintavinkkiä:

Ruskon Eläkkeensaajien senioritanssin ohjaaja on tehnyt oman yhdistyksensä tanssijoille videoita, joiden avulla nämä voivat kotonakin harjoitella. Ryhmään hän on jakanut yhden tekemistään videoista, jotta ryhmäläisetkin voivat tanssia kotonaan esimerkin tahdissa.

EKL-Werkkoviestijät järjestävät sekä ns. toritapahtumia että juttutupia, joissa käytetään nettialustaa jonka avulla voi suurempikin porukka kokoontua ja vaihtaa kuulumisia. Yhdistys tarjoaa myös ryhmässä nettikoulutuksia kaikille kiinnostuneille, viimeksi on koulutusaiheena ollut pilvipalvelut.

Edellä mainittujen lisäksi on myös aktiivisia ryhmäläisiä, jotka ovat keränneet erilaisia linkkejä liittyen kulttuurin ja liikunnan harrastamiseen kotioloissa.

 
 
   
 
 
 
 
 
  

Etäkokoukset yhdistyksissä
-verkkokoulutus to 14.5. ja ke 27.5. klo 10–11

Järjestämme Etäkokoukset yhdistyksissä
-verkkokoulutuksen torstaina 14.5. ja keskiviikkona 27.5. molempina päivinä klo 10–11. Molempien koulutusten sisältö on sama, voit osallistua kumpaan vaan. Koulutuksessa käydään läpi verkossa toimiva maksuton verkko-ohjelma, jolla yhdistyksen on helppo järjestää esimerkiksi hallituksen kokoukset. Kurssille ilmoittautuvilta edellytetään tietokoneen peruskäytön hallinta. Kouluttajana toimii Heimo Lindgren. Koulutus on osallistujille maksuton. Ilmoittautumiset koulutuksiin viimeistään kahta päivää ennen koulutusta.

Ilmoittautumiset ja kyselyt kurssille: jarkko.utriainen@ekl.fi / 050 436 3449

Koulutus julkaistaan myös tallenteena seuraavilla sivuilla:
www.ekl.fi/jasenille/koulutus/
www.verkostavirtaa.fi/ajankohtaista/

Huom! Verkosta virtaa -etäopastajat ovat apunanne, mikä haluatte koulutuksen jälkeen apua ohjelman käytössä. Ota yhteyttä:
www.verkostavirtaa.fi/opastuspaikat/

***

Kulttuuria kotisohville -verkkokoulutus – katso tallenne!

Mihin museoon voisin päästä omalta kotisohvaltani? Miten voisin kuulla konsertin mihin en päässytkään? Mitä muuta kivaa kulttuuria voisin löytää ilmaiseksi netistä? Näitä asioita käymme läpi ohjatusti uudessa Kulttuuria kotisohville -koulutuksessamme. Kurssilla mukana olevat voivat esitellä myös omia löytöjään.

EKL Koulutuksen järjestämän kurssin tallenteen voit 6.5. jälkeen katsoa osoitteessa: www.ekl.fi/jasenille/koulutus/

 
 
   
 
 
 
 
 
  

Verkosta virtaa ja liiton nettiapu toimii myös korona-aikaan!

Verkosta virtaa -järjestösuunnittelija Juha Viitanen on kaikkien vapaaehtoisten tietotekniikan vertaisopastajiemme ja Verkosta virtaa -toiminnasta kiinnostuneiden EKL:n paikallisyhdistysten jäsenten käytettävissä!

Soita tai lähetä sähköpostia ja kerro, miten voin auttaa!

juha.viitanen@ekl.fi                             
Puh. 050 408 3376
www.verkostavirtaa.fi

Järjestösuunnittelija Joonas Rentola on vanhempainvapaalla 1.5.–15.8.

  • Digitukea tarjolla etänä
  • Opetusvideoita ja -materiaalia digistä – helppoa itseopiskelua!
  • Digikysely jäsenistölle
  • Ajankohtaista tietoa Verkosta virtaa -toiminnasta
      

  Lue lisää em. toiminnoista tästä.

 
 
   
 
 
 
 
 
  

Tuettuja täysihoitolomia Rajaniemessä

Rajaniemessä on marras-joulukuulle haettavissa tuettuja Hyvänmielen ja Yhdessä enemmän -täysihoitolomia. Loman omavastuu on 90 euroa/aikuinen.

Nyt haettavissa olevat lomajaksot:

16.–21.11.2020      
23.– 28.11.2020
30.11.–5.12.2020
7.–12.12.2020

Lisätietoja ja hakulomakkeet:

Hyvinvointilomat ry, puh. 010 830 3400 tai toimisto@hyvinvointilomat.fi,

 
Lisätietoa Hyvinvointilomista
 
 
   
 
 
  

Yhtiöille ja yhdistyksille mahdollisuus myöhentää vuosikokouksiaan

Hallitus esitti väliaikaista sääntelyä, jolla muun muassa yhdistysten kokoukset voidaan järjestää koronaepidemiasta ja siitä seuranneista kokoontumisrajoituksista huolimatta ja terveydensuojelutarpeiden mukaisesti.

Ehdotuksen mukaan yhdistyksen kokoukset voitaisiin myöhentää niin, että ne pidetään syyskuun loppuun mennessä. Yhteisön hallituksen tulisi kuitenkin laatia tilinpäätös viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esitykseen sisältyvän lakiehdotuksen sisällön talousvaliokunnan mietinnön mukaisena.

Lisätietoa:


Liittoon on tullut kysymyksiä, voidaanko piirikokoukset ja yhdistysten kevätkokoukset pitää kesäkuussa hallituksen 4.5. julkistamien linjausten perusteella.

Kokoukset voidaan pitää fyysisesti kesäkuussa, jos osanottajia on alle 50 ja kaikki ovat alle 70-vuotiaita, tai yli 70-vuotiailla kokousedustajilla on mahdollisuus osallistua kokoukseen etänä.

Näiden lisäksi vielä valtakirjaosallistuminen on mahdollista. Eli yksi paikalla oleva osallistuja voi valtakirjalla edustaa muita jäseniä kuitenkin niin, että valtuuksia voi yhdellä osallistujalla olla enintään kymmenesosa jäsenmäärästä.

Asiasta saa tarvittaessa lisätietoa järjestöjohtaja Petra Toivoselta, p. 050 306 8816.

 
 
   
 
 
  

Vanhusasiavaltuutetun tehtävän valmistelu

Oikeusministeriössä on käynnistynyt vanhusasiavaltuutetun tehtävän valmistelu. Valmistelua tehdään virkamiestyönä.

Keskeisten sidosryhmien näkemyksiä valmisteilla olevasta asiasta kerättiin huhtikuun lopulla järjestettävällä kuulemisella, joka järjestettiin etäyhteyksien avulla. Liitosta kuulemistilaisuuteen osallistui sosiaalipoliittinen asiantuntijamme Eero Kivinen.

 
Lue lisää
 
 
   
 
 
  

Aluehallintovirastot sovittavat yhteen ja valvovat tartuntatautien torjuntaa alueillaan

Aluehallintovirastot sovittavat yhteen ja valvovat tartuntatautien torjuntaa alueillaan. Avit keräävät tietoa varautumisesta, ohjaavat ja tarvittaessa ryhtyvät valvontatoimenpiteisiin.

Mahdollisten kysymysten tarkemmassa tulkinnassa voi olla yhteydessä oman alueensa aluehallintovirastoon.

 
 
   
 
 
  

Tervetuloa Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman verkkotyöpajaan

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma toteuttaa kansallisen verkkotyöpajan 4.5.–20.5.2020. Mukaan kehittämistyöhön ovat tervetulleita kaikki sidosryhmät kuten järjestöt, yritykset, kunnat ja kuntayhtymät, tutkimus-, kehittämis- ja koulutusorganisaatiot, valtion viranomaiset sekä kokemusasiantuntijat ja kansalaiset.

Verkkotyöpajan tavoitteena on innovoida uusia toimintatapoja ja tarjota eri sidosryhmille mahdollisuus osallistua Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen yhteiseen rakentamiseen. Miten tulevaisuuden sote-keskus parhaiten vastaa ihmisten tarpeisiin? Miten kansalaisyhteiskunnan, järjestöjen, yhteisöjen ja yritysten voimavarat ja osaaminen hyödynnetään? Verkkotyöpajassa myös arvioidaan ja kehitetään eteenpäin muiden osallistujien näkemyksiä ja ideoita.

Osallistumaan pääset näistä linkeistä:

suomeksi: https://www.strategydialog.com/e1601626-3c35-4741-8e8f-3deb6eb04d42

ruotsiksi: https://www.strategydialog.com/cb10a7e3-e7f2-4995-8c3f-59c835c5c306

Lisätietoa sote-uudistuksesta ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta löydät sivulta www.soteuudistus.fi.

 
Lue lisää verkkotyöpajasta
 
 
   
 
 

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Haapaniemenkatu 14
PL 168
00531 Helsinki
Avoinna ma, ke - pe klo 8.30 - 16.00
ti klo 9.30 – 16.00
Puh. (09) 612 6840 klo 10.00 - 15.00

 

Linkit
» www.ekl.fi
» Päivitä tilaustietosi

Sähköposti
ekl@ekl.fi

 
 
   
 
 
 
 

Osoitelähde: Asiakasrekisteri, uutiskirjeen tilaajat.
Jos et hal